Nederlands Deutsch English
lid worden
empty
home   /   nieuws  /   archief_2013

Arbeitsgemeinschaft Der Hermelin-Und Zwergekaninchenclubs

Op 6 en 7 april 2013 werd het tweejaarlijkse symposium gehouden van de gezamenlijke Polen- en Kleurdwergenclubs in Duitsland (Arbeitsgemeinschaft Hermelin und Zwergkaninchen). Omdat onze speciaalclub hierbij ook is aangesloten, zij het niet als volwaardig lid omdat wij geen Duitse vereniging zijn, zijn Gert Kelderman en Raimond Kamps naar Meinhard-Grebendorf afgereisd. Een plaatsje midden in Duitsland, maar de laatste 50 kilometers na Kassel geen autobaan meer.

Het symposium was tweeledig, enerzijds de ledenvergadering en anderzijds een technisch gedeelte.
De ledenvergadering was in anderhalf uur afgerond, daarna begon het technische gedeelte.
Helaas is Michael Berger tijdens deze vergadering gestopt als Sprecher (lees: woordvoerder/ voorzitter) van de Arbeitsgemeinschaft. Na een verkiezing, waarbij Raimond en Gert in de stemcommissie zaten, is verkozen tot zijn opvolger: Heini Jahn uit Deizisau. Tot stellvertreter (2e voorzitter) is gekozen: Hartmut Henschen uit Bremen. Dit is voor ons geen onbekende.
Dr. Berger heeft deze functie tien jaar bekleed, hij is zeer bepalend geweest voor de Arbeitsgemeinschaft en een groot voorstander van Internationale samenwerking.
Wij hopen dat er over de internationale samenwerking onder het bewind van Heini Jahn hetzelfde wordt gedacht.

Dit weekend hebben we een aantal leuke en leerzame presentaties gezien van:

  • Een presentatie over dierenwelzijn door Michael Berger, daaruit blijkt dat Duitsland wat verder is met de   regelgeving met betrekking tot het houden van konijnen. Zo zijn er regels voor minimum hokmaten, minimum maten nestkastjes, hoeveelheid licht in de schuur waar de dieren in zitten, de bodembedekking, de leeftijd waarop je met dieren mag fokken, enz., enz. Wij denken dat we hier in de toekomst ook in Nederland mee te maken krijgen. Michael Berger had een prima verhaal. Klasse hoe deze man zaken onder de aandacht kan brengen.
  • Een bespreking van het Leeuwenkopje, een ras dat in Duitsland niet erkend is, maar waar veel mensen toch mee bezig zijn. Een leuk verhaal en we kregen een paar verschillende dieren te zien. Het is geen Pool of Kleurdwerg, maar een toch wel iets groter konijntje.
  • Een mooi verzorgde presentatie over de Kleurdwerg in de kleur Rood (bij ons Oranje) door Gerd Hussman, een vaste bezoeker van de Dag van de Dwerg.
  • Een mooie presentatie met hele duidelijke foto’s over de Kleurdwerg in de kleur Madagascar door een jonge fokker Patrick Schauermann. Vooral op de punten dek-, grond- en tussenkleur, de kleur van de extremiteiten. Verder erg duidelijk aangegeven wat niet goed was en wat wel, hoewel de ideale Madagascar-kleur in Duitsland iets anders is (donkerder). Een erg interessant verhaal.
  • Tot slot een presentatie over de Kleurdwerg in zwart -, blauw- en bruin zilvervos door Jurgen Schwarz, een topfokker in deze kleur. Een mooie presentatie!

Tijdens het symposium zijn ook het vraagprogramma en aanverwante papieren uitgedeeld voor de 30. Clubvergleichschau in Deizisau,Deze wordt gehouden op 5 en 6 oktober 2013. Wij kunnen deze show van harte bij u aanbevelen, al was het alleen maar om goodwill te kweken voor onze eigen Europashow. Wie weet kunnen we gezamenlijk iets organiseren?

Ook was er nog even gelegenheid om de 3e rasgebonden Europashow onder de aandacht te brengen. De uitgedeelde flyers en stickers zijn allemaal meegenomen. Raimond kreeg aan het einde nog even spreektijd om onze Europashow onder ieders aandacht te brengen, daar heeft hij dankbaar gebruik van gemaakt. De reacties die wij gehoord hebben waren over het algemeen positief, nu maar afwachten wat dit in de praktijk gaat opleveren!

 

Terug naar overzicht