Nederlands Deutsch English
lid worden
empty
home   /   nieuws  /   archief_2021

In memoriam Jo Qualm

In memoriam  JO QUALM

Op 4 september kregen wij het bericht, dat Jo Qualm op de respectabele leeftijd van 89 jaar is overleden. Vele jaren heeft hij voor ons gekeurd, maar vooral stond hij bekend als keurmeester van de kleine knagers.
   
Daarnaast was hij ook fokker van kleurdwergen. Hij was een grootmeester met zijn gele kleurdwergen, naar mijn idee, de meest moeilijke kleurslag bij de konijnen. Hij wist altijd prachtige diertjes te fokken en zijn dieren waren ook bekend tot ver over de grenzen. Veel mensen wilden altijd dieren van hem kopen en velen werden dan ook teleurgesteld. Maar als hij iemand mocht, dan gaf hij soms zijn allerbeste dieren gewoon weg of hij leende ze uit. Als keurmeester vond ik het een fijne collega, die echter nooit een blad voor zijn mond nam. Hij zei gewoon rechtstreeks hoe hij er over dacht en dat vond iedereen niet altijd even leuk. Hij kon prachtige verhalen vertellen, een genot om naar te luisteren, met soms keiharde humor.

Beroemd waren ook zijn tekeningen, die veel gebruikt zijn in de standaard  en ook in Kleindier magazine.
Ook ons eigen logo is door hem getekend. 

Hij kon soms ook wel erg mopperen als hij het niet eens was met de organisatie. Ik heb wel eens meegemaakt, dat hij halverwege de keuring al weg wilde gaan. Maar het kon ook heel anders.  Ik weet nog, dat wij in Dronten 2 keurmeesters nodig hadden voor de kleine knagers. Er waren er zo’n 135 ingezonden. Een van de keurmeesters belde echter ’s-Avonds voor de keurdag laat af, omdat hij ziek zou zijn. En probeer dan om 10 uur in de avond nog maar iemand te krijgen voor deze diergroep.  Ik had het probleem aan hem voorgelegd en hij zei, dat hij wel zou kijken hoe ver hij kon komen.  En hij keurde ze dan ook allemaal maar even. En die grote grijns achter die grote snor bleef gewoon.

Jo, bedankt voor de fijne jaren, dat we elkaar hebben gekend en voor alles wat je voor onze speciaalclub hebt betekend.
Rust zacht.
 
Martin Kok

                                               
 

Terug naar overzicht